Ήταν ένας Ταϊβανέζος, ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας…

*δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο online Περιοδικό Next Move (τεύχος #1)

Στην πρώτη επίσημη της στήλης Outside the Box, στο νέο Περιοδικό Next Move, σκέφτηκα να μοιραστώ μια προσωπική ιστορία. Ούτως ή άλλως αυτή η στήλη έχει ως στόχο να παρουσιάζει θέματα σχετικά με επαγγελματική συμβουλευτική με μια άλλη οπτική που βασίζεται περισσότερο σε εμπειρικά παρά σε επιστημονικά δεδομένα.

24 χρόνια πριν βρέθηκα στο Birmingham για να ξεκινήσω τις πρώτες μεταπτυχιακές μου σπουδές. Θυμάμαι ότι ήταν μονόδρομος να μείνω σε εστία (μην πάει το μυαλό σας στις δικές μας εστίες) και να μοιραστώ ένα διαμέρισμα με έξι (6) άγνωστα άτομα, διαφορετικών εθνικοτήτων με ένα κοινό μπάνιο και μια κοινή κουζίνα και ένα αυτόνομο δωμάτιο για τον καθένα. Τελικά ήμασταν τέσσερις (4) οι συγκάτοικοι. Ένας Ταϊβανέζος, ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας!

32 χρόνια πριν βρέθηκα στην Πάτρα για να ξεκινήσω τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Πατρών και το πιο σύνηθες τότε, ήταν να βρω μια γκαρσονιέρα, όπου θα μένω μόνος μου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής. Έτσι κι έγινε.

Μια μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την σημασία των Ήπιων Δεξιοτήτων (Soft Skills) στην επιλογή προσωπικού στις συνεντεύξεις εργασίας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του ατόμου που δεν καλλιεργούνται απαραίτητα σε τυπικά συστήματα εκπαίδευσης αλλά προκύπτουν, αναπτύσσονται και εξελίσσονται κυρίως μέσα από τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και την επαφή με τους συνανθρώπους μας σε διάφορα πλαίσια. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι Ήπιες Δεξιότητες με τον τίτλο του άρθρου και την εισαγωγή του;

Απαντώντας στην ρητορική μου ερώτηση, θεωρώ μια τόσο μεγάλης διάρκειας εμπειρία, όπως η φοιτητική ζωή σε προπτυχιακό ακόμα και σε μεταπτυχιακό επίπεδο κρύβει πολλές ευκαιρίες. Κυρίως δίνει τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες εκτός από γνώσεις να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν πληθώρα δεξιοτήτων που σίγουρα θα είναι πολύ χρήσιμες στην πορεία της ζωής και της σταδιοδρομίας.

Τι κερδίζει κάποιος πραγματικά μέσα από την συγκατοίκηση κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής; Θα σας μεταφέρω τη μοναδική μου εμπειρία από το Block 4 Ashcroft (το όνομα της εστίας) στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Καταρχήν η συνύπαρξη καθημερινά με διαφορετικούς ανθρώπους, άλλης εθνικότητας και κουλτούρας από μόνη της δημιουργεί προκλήσεις και καταστάσεις που πρέπει να συμβάλεις αφιερώνοντας χρόνο προκειμένου να είναι ομαλή και λειτουργική. Επικοινωνία, διαχείριση συγκρούσεων, συνεργασία, ενσυναίσθηση, ηγεσία, ανοικτότητα είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες που καλλιεργήθηκαν στο “παρασκήνιο” και με βοήθησαν να ωριμάσω σε μεγάλο βαθμό και αργότερα αξιοποιήθηκαν στα εργασιακά περιβάλλοντα που δραστηριοποιήθηκα.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο φοιτητή στην Ελλάδα (και τους γονείς του) να κάνει μια αντίστοιχη επιλογή με τα παραπάνω κριτήρια; Όχι και τόσο, διότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια διαδρομή κατά την ανάπτυξη του παιδιού και μετέπειτα εφήβου, μέσα από την οποία να έχει μάθει να μοιράζεται από υλικά αγαθά μέχρι σκέψεις και συναισθήματα, να χρησιμοποιεί το διάλογο ως μέσο επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων που εκ των πραγμάτων ανακύπτουν και κυρίως να μπορεί να αποδέχεται το διαφορετικό με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ήταν κάποτε ο Μινγκ Σαν, ο Φρανκ, o Έρικ και ο Σπύρος που βρέθηκαν για αρκετό καιρό μαζί σε ένα άγνωστο για όλους μέρος και βοήθησαν ο ένας τον άλλον να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.